Coklat Minda Hijrah


Coklat Minda jenama Hijrah adalah satu produk pemakanan yang unik dan berinovasi. Ianya dihasilkan melalui adunan pemakanan yang mempunyai nilai khasiat semulajadi, halal dan dikelaskan sebagai makanan. Sangat berkhasiat serta memenuhi keperluan diet seorang pelajar.
Dalam bentuk tablet, mempunyai rasa yang sedap, senang dibawa kemana-mana, pengambilan (lembut apabila dikunyah) dan penyimpanan yang mudah.

 KHASIAT COKLAT MINDA HIJRAH

  • Meningkat dan Menguatkan daya konsentrasi dan lebih fokus ketika melakukan sesuatu pekerjaan.
  • Mudah mengimbas kembali maklumat yang dibaca.
  • Mengatasi rasa gugup, berdebar-debar dan fobia ketika menghadapi tekanan.
  • Memulihkan daya kreativiti yang lemah, sentiasa ceria, fikiran akan menjadi segar dan mampu berfikir dengan lebih tenang.
  • Membantu menghindari rasa ‘give up’ walaupun perkara yang mudah, senang tetapi terasa begitu susah dan cepat mengaku kalah.
  • Keupayaan belajar akan lebih bertenaga, mampu mengekalkan konsentrasi untuk jangka waktu yang lebih lama.
  • Pemulihan ‘mood’ kepada lebih ceria dan positif. Rasa lebih bersemangat dan yakin boleh.

 KANDUNGAN COKLAT MINDA HIJRAH

Koko
Selain daripada mempunyai perbagai khasiat yang diperlukan oleh tubuh manusia, koko/coklat juga begitu sinonim dengan ungkapan positif emosi seperti sayang, rasa cinta dan keceriaan. Secara perbandingan, koko/coklat mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama. Kajian telah membuktikan bahawa koko/coklat mengandungi khasiat makanan yang seimbang.
(Sumber: Chocolate: Facts On Health and Nutrition For Educators and Health Professionals, Chocolate Manufacturers Association of the USA).
Pegaga (Gotu Kola)
Pemakanan yang menjana tenaga yang disimpan oleh badan, dan secara khusus sangat berguna membantu sistem saraf (nervous system). Gotu Kola ada kala digelar food for the brain. Di negara barat ianya sangat popular sebagai ‘nerve tonic’ untuk megurangkan ketegangan dan menguatkan daya ingatan. Gotu Kola membantu mengatasi ‘stress’, memulihkan ‘reflexes’ dan meningkatkan kecerdasan mental dan tenaga fizikal. Triterpenes yang terdapat pada Gotu Kola bertindak melegakan ketegangan dan kerunsingan (antidepressant activity).
(Petikan kajian oleh Zhong Yao Cai. 2003 Dec;26(12):870-3).
Kacang Soya
Kacang soya menawarkan complete protein profile dan mengandungi semua essential amino acids yang diperlukan oleh diet seseorang. Kacang soya bukanlah sejenis pemakanan ajaib, tetapi ianya adalah contoh di antara jenis pemakanan yang mempunyai nilai diet lengkap serta mempunyai kesan positif kepada kesihatan.
(Petikan kata: Christine Lewis, Acting Director of the Center for Food Safety and Applied Nutrition’s Office of Nutritional Products, Labeling and Dietary Supplements USA).
Susu Kuda
Alternatif kepada mereka yang alah kepada susu lembu (lactose intolerance) kerana gumpalan lemak susu kuda lebih halus dan hampir menyamai susu ibu manusia. Terdapat banyak kajian oleh saintis pemakanan telah melaporkan komposisi protein dan lemak susu kuda adalah yang paling hampir dengan susu ibu manusia. Komposisi lemak dan pecahan protein, menyatakan susu kuda lebih menyamai susu manusia berbanding dengan susu lembu.
(Kajian Godovac Zimmermann et al., 1987; Businco et al., 2000; Horrobin, 2000).

 CARA GUNA COKLAT MINDA HIJRAH

  1. Untuk dewasa dan kanak-kanak 2 biji sekali makan.
  2. Biarkan coklat ini hancur di dalam mulut dan diikuti dengan meminum air kosong.
Kandungan 60biji
Harga : RM 49.00

Tiada ulasan:

Catat Ulasan